Přehled hlášení bolidů-2023-06-19
Logo ASU
 

2023-06-19

Čas: 01:30 SEČ/SELČ
Místo : Ústsko, 49.0451125N, 17.7893300E (cca 1 km SZ od Bojkovic)
Okres: Uherský Brod
Okolnosti pozorování:
Za prvé si vůbec nejsem jistý, zda šlo o bolid, bohužel. Za druhé jsem ohledně znalosti hvězdné oblohy a vesmírných jevů naprostý laik. A za třetí jsem si v danou chvíli vůbec nepoznamenal přesnější údaje ohledně času a polohy. Tak se omlouvám, jestli toto bude jen zbytečné plýtvání něčím časem...

Jasnost : v maximální fázi velmi jasná hvězda, výrazně (třeba 5x) jasnější než Venuše, jako úplněk ale zase ne
Trvání: 20-45
Začátek dráhy : odhad SV (směrem ke Kasiopeji)
Konec dráhy: stále SV, ale o pár stupňů směrem na JV oproti začátku dráhy
Popis bolidu:
Ostatní (bohužel) odešli spát (nemám tedy nikoho, kdo by se díval v tu chvíli se mnou), oheň dohoříval, obloha myslím úplně jasná (bez oblačnosti) a viditelnost v místě poměrně dobrá. Bylo odhadem 1:30 ráno, ale mohlo být mezi 1:20 a 1:45, já si přesný čas v danou chvíli nepoznamenal, bohužel. Koukal jsem nahoru (bez dalekohledu) viděl pár základních hvězd a souhvězdí, které vůbec rozpoznám a spoustu, které nerozpoznám (byla vidět i mléčná dráha, v daném místě je viditelnost slušná, ale zase ne vynikající jako někde v odlehlých horách třeba). Viděl jsem i nějaké plynně se pohybující body neměnné jasnosti (letadla).

Najednou zhruba severovýchodním směrem, a to ve výšce odhadem 45 st. (nebo radši napíšu 35-55 st., i když z pohledu profi hvězdáře jde asi o absurdně velký rozptyl...) nad horizontem se poměrně rychle na obloze v jednom místě rozjasnilo, od momentu, kdy ten jev upoutal mou pozornost do jeho maximálního rozjasnění uplynuly odhadem tak 2 sekundy. V maximu byl jev výrazně jasnější a "větší" i než bývá Venuše, odhadem třeba 3-5x. Po těch cca 2 sekundách začalo světlo zase znatelně slábnout, postupně na záři jedné z jasnějších hvězd, pak už jen jako dopravní letadlo a postupně se stále záře snižovala, až ji mé oko přestalo vidět. Toto slábnutí trvalo odhadem cca 20-30 sekund. Předmět se po celou tuto dobu pohyboval jedním směrem a rovnoměrnou rychlostí, a to zdánlivě na východ nebo snad jihovýchod, tedy jakoby spíš dále ode mně. Zdánlivá rychlost se jevila podobná, ale přece jen asi o něco rychlejší, než jaká je pro pozorovatele zdánlivá rychlost dopravního letadla.

Nevybavuju si, že bych kdy zahlédnul na obloze něco podobného - od meteorů, kterých jsem za život viděl spousty, se toto lišilo délkou trvání (násobně delší jev), zároveň i rychlostí (zdánlivě výrazně menší - za těch cca 20-30 sekund svého rozzáření a následného pohasínání než mně zmizel se objekt posunul po obloze maximálně o pár stupňů azimutu (podobně, snad o trochu více, jako by se za stejný čas posunulo po obloze dopravní letadlo). Letadlo to vzhledem k rychlosti teoreticky být mohlo, ale jedině snad v případě, že by se jednalo o nějaký výbuch, rozzáření bylo opravdu velmi jasné - ale jednak nemám (naštěstí) zprávy o žádné letecké katastrofě, navíc ten jev se jevil po celou dobu poměrně kompaktně - neměnil směr ani rychlost, pohasínání světelnosti bylo jakoby velmi plynulé a nezaznamenal jsem žádný rozpad zdroje světla na menší části. Zároveň určitě nešlo o blikající letadlo nebo jiný prostředek - na to jev trval příliš dlouho, a po jeho postupném vymizení jsem ještě poměrně dlouho koukal tím směrem (a předpokládaným směrem dalšího pohybu, ale už se nic neobjevilo), a ani nemohl zmizet za mraky, to jsem se snažil kontrolovat a opravdu myslím, že obloha byla jasná v tomto výseku a vlastně asi v celém horizontu. Všechny ostatní ("statické" - hvězdy, i dynamické - letadla, co se po obloze v tu chvíli pohybovala) prvky byly předtím i potom všude kolem dobře viditelné, ten jev jakoby vzniknul i zmizel mezi zářícími hvězdami.

Kdybych to měl shrnout: jev připomínal meteor, jenom trval násobně krát déle než meteory, které jsem dosud viděl, zároveň se oproti nim pohyboval po obloze násobněkrát pomaleji a pohasínání bylo plynulé. Při dohledávání dnes jsem narazil na informace o bolidech a napadlo mě, že se teoreticky mohlo jednat o něj, ale jistotu vůbec nemám.

A na závěr ještě jednu hypotézu, která celé mé pozorování asi úplně shodí, ale protože tu možnost vyloučit nemůžu, radši to zmíním - teoreticky se mohlo jednat i o čínský lampion sky lantern) vypuštěný někým v sousední vesnici - který neupoutal mé oko (přestože už se na horizontu pohyboval, byl poměrně vysoko, jak jsem psal) až do doby, než plamen svíce zapálil papír a mnou popisovaný jev by pak byl jen obyčejné vzplanutí tohoto lampionu a jeho shoření. Nevylučuju to... Ale kdysi dávno před mnoha lety jsme tyto lampiony pouštěli, a myslím, že jejich konec vypadal jinak - barva plamene z hořícího papíru po "zahoření" byla více do oranžova, navíc lampion v tu chvíli změnil směr (začal padat) a zajména si myslím, že maximální svit (magnituda) jevu, která jsem viděl, výrazně přesáhla světlo hořícího lampionu, jak si ho pamatuji.

Tak a to je vše - já si pro sebe v tuto chvíli budu (chci) nadále myslet, že šlo o nějaký astronomický jev a měl bych radost, kdyby se to třeba potvrdilo pozorováními dalších pozorovatelů. Nechávám to také na vašem posouzení, i když tuším, že u hlediska času i směru pozorování vám dávám tak široké (nepřesné) údaje, že z nich samo o sobě možná nepůjde cokoliv ověřit...
Zvukové jevy: neslyšel jsem nic

Do databáze vloženo 2023-06-19/21:19

zpět